www.lucdekervel.be - Homepage Luc Dekervel   

home  |  Praktijkinfo  |  Nuttige Adressen  |  Patientenvoorlichting(1)  |  Patientenvoorlichting   

 

Hulporganisaties
Invaliditeit
Terugbetalingsmodaliteiten
Speciale tegemoetkoming
Ethiek en recht
Wat te doen bij?
Menen sociale kaart
Is onze maatschappij borderline?
Rijbewijs
Wat zijn uw rechten als patiŽnt ?
 arts-patiŽnt relatie
 Iedere kwaal heeft zijn remedie?
Thuiszorg en para-medische hulp
Kindermishandeling
Gezondheid en werk
Kankerincidentie BelgiŽ
Q a l y of gezondheidseconomie
Hoe groot is mijn risico op ziekte?
Voorlopige bewindvoerder
E.H.B.O
Gids omtrent overlijden
Terugbetaling DiŽtist(e)
Remgeldaling bij verwijzing door huisarts
Over gedrag
Jongeren en hun toekomst
Orgaandonatie
Gezondheidszorg voor allochtonen ,migranten

arts-patiŽnt relatie

Patiënten geven aan dat zij hun huisarts in vertrouwen nemen bij psychische en seksuele problemen, gok- of drankverslaving, problemen in het gezin,werk of relatie.
De huisarts mag gerust wat paternalistisch zijn en meestal beginnen over overgewicht, vermoeden van mishandeling, voeding, roken....

Op belangrijke momenten blijkt patiënt nog steeds graag zijn eigen dokter te zien. Dus niet... bij een splinter in het oog of andere zeer technische aangelegenheden, maar wel bij diepgaander problemen zoals moeilijke werksituatie, pijn in de borst, bloed in de ontlasting....

Dit omdat de eigen huisarts de medische toestand van de patiënt en zijn persoonlijke situatie beter kent. Patiënten vinden het nog steeds goed een eigen huisarts te hebben bij wie ze terecht kunnen, een huisarts die dan belangstelling heeft voor hun ganse  problematiek. Van die huisarts verwachten ze soms ook wat ongevraagde belangstelling, en accepteren ze persoonlijke vermaningen en opmerkingen. Regelmatig is vastgesteld dat het aantal onnodige raadplegingen niet toeneemt. Veel mensen gaan meer eerst op het internet de oplossing voor hun kwaaltjes opzoeken. Ze hebben geleerd dat ze niet meteen naar de huisarts hoeven, omdat veel vanzelf geneest.

De huisarts is veel veranderd.Hij verdeelt meer en meer zijn aandacht tussen werk en gezin en gaat in groep werken.
De meeste patiënten begrijpen dit.


De patiënt van de toekomst wil kiezen tussen zorgaanbieders. Hij zal minder rekening houden met de noden van de medeburgers en de maatschappij, maar individueel zijn behandeling kiezen in functie van zijn noden. Patiënten worden kwaliteitsbewuste consumenten.Ze willen bewust en goed ingelicht kiezen voor die of die verzorgers op basis van inschattingen van hun kwaliteiten  en geleid door de moderne informatiekanalen.
De huisarts heeft de keuze deze ontwikkeling bij de patiënt te steunen en te bevorderen.Hij kan echter ook rustig de evolutie afwachten wetende dat  verandering niet altijd vooruitgang betekent.